Феномен Лесі Українки - онлайн-лекція декана філологічного факультету ЛНУ проф.Святослава Пилипчука

Леся Українка, окрім володіння філігранною технікою мистецтва слова, мала неабиякий хист до гри на фортепіано (сама зізнавалася, що якби не хвороба, то стала би професійною музиканткою, віртуозною виконавицею), виявляла значні здібності у малюванні (для розвитку цих естетичних поривів відвідувала деякий час художню школу у Києві, яку також довелося передчасно покинути через великі навантаження при мольберті), володіла тонким аналітичним мисленням, що засвідчено у її концептуальних літературознавчих, критичних та публіцистичних розвідках. Значними є здобутки Лесі Українки у царині художнього перекладу. Завдяки її наполегливій праці з’явилися добірні українські переклади вершинних творів світової літератури (зокрема «Книга пісень» Г. Гайне). Свій витончений літературний смак письменниця виробила значною мірою на основі української народної словесності. Не просто захоплювалася багатою національною фольклорною традицією, але й ретельно вивчала, докладала зусиль, аби вберегти від забуття реліктові уснословесні явища.
Письменниця була неперевершеною майстринею епістолярного жанру. Її листи до різних адресатів вирізняються стилістичною довершеністю, елегантністю викладу думки, емоційною виразністю. Художня спадщина Лесі Українки багатоманітна у своїх засягах. За життя письменниці побачили світло денне три збірки поезій «На крилах пісень», «Думи і мрії» та «Відгуки», в яких засвідчено її ліричний талант. Систематично у різних часописах з’являлися друком її прозові художні полотна, що вирізнялися глибоким психологізмом, актуалізацією складних морально-етичних питань. Однак знаковим жанром у творчій лабораторії Лесі Українки стала драматична поема. Саме у ній заграв усіма барвами геній великої поетеси. Про унікальні здобутки Лесі Українки на тлі складних життєвих перипетій ітиметься у лекції.
Наукова біографія доповідача:
Святослав Пилипчук – автор близько 100 наукових статей, в яких проаналізовано художню спадщину українських письменників межі ХІХ-ХХ ст. Пан Пилипчук працює над питаннями фольклорно-літературних зв'язків у творчості Івана Франка, Василя Стефаника, Марка Черемшини, Лесі Українки та ін. З 2008 до 2015 р. очолював Інститут франкознавства Львівського національного університету імени Івана Франка. З 2015 р. декан філологічного факультету Львівського національного університету імени Івана Франка.
Викладає курси "Фольклор і література", "Теорія жанрів і стилів", "Українська усна словесність" та ін. для студентів-філологів. Проходив стажування в академічних інституціях України (зокрема і Інституті Івана Франка НАН України) та у закордонних університетах (Вроцлавський університет, Загребський університет, Шанхайський університет іноземних мов). Автор монографій: «Галицько-руські народні приповідки: пареміологічно-пареміографічна концепція Івана Франка» (Львів, 2008), «Фольклористична концептосфера Івана Франка» (Львів, 2014).
Організатори заходу:
• Німецько-українське академічне товариство
• Генеральне консульство України в Гамбурзі
• Кафедра історії України Європейського університету Віадріна у Франкфурті-на-Одері
Інформація про захід:
Topic: Феномен Лесі Українки
Time: Feb 26, 2021 17:00 Berlin / 18.00 Kyiv
Meeting ID: 947 6399 2086
Passcode: 687352