Онлайн-лекція Оксани Гальчук “Античні жінки в українській літературі”

Доповідачка – Оксана Гальчук – докторка філологічних наук, доцентка, професорка кафедри світової літератури Київського університету імені Бориса Грінченка. Авторка досліджень із історії зарубіжної літератури, української літератури у світовому контексті, української літератури ХХ століття, а також монографії «…Не минає міт!»: античний текст у поетичному просторі українського модернізму 1920-1930-х років».
Жінка в літературі і література про жінку – це завжди цікаво, пізнавально й … дискусійно. Особливо, якщо література – «чужа», а жінка – «інша», як-от жінка доби античності в українській літературі. Чи випадкові й до запиту були її «гостини» в нашому літературному просторі? Чи стала ця чужинка «своєю»? Чи так і залишилась для українського читача екзотичною гостею?
У доповіді лекторка заохочуватиме поміркувати над цими питаннями, окресливши місце і роль жінки в античному суспільстві, розглянувши галерею жінок-персонажів цієї доби та
проаналізувавши типологію античних жіночих масок в українській літературі ХХ століття. Адже саме тоді по-особливому зазвучали і Кассандра, і Навсікая, і «перший жіночий голос на Заході» Сапфо, перетворюючись у поетичній полеміці доби на ідеологічні та естетичні символи.
Про лекцію: https://cutt.ly/5x0E1Qo