Жінки-художниці України. Мистецтво і життя.

Їх імена сьогодні знають у всьому світі: Олександра Естер, Алла Горська, Катерина Білокур, Тетяна Яблонська, Марія Примаченко. У долі кожної з цих жінок було багато перешкод і трагедій, але любов до живопису залишалася для них головним життєвим покликанням. Творча спадщина українських художниць надзвичайно багата і заслуговує на гідну увагу і визнання.
 Олександра Екстер зуміла вийти за межі площини картини і створити в своїх роботах симбіоз форм і простору. У Франції Екстер досліджувала ідеї кубофутуризму і поширювала їх в Україні.
 Роботи художниці Марії Примаченко сьогодні відомі у всьому світі. Її дивовижні зооморфні образи виходять далеко за межі традиційного народного мистецтва - це фантастичні ілюстрації до книги сучасності.
 Катерина Білокур, не маючи художньої освіти, винайшла власний художній стиль, який оцінили далеко за межами України. Пабло Пікассо побачивши картини Білокур сказав: «Якби ми мали художницю такого рівня майстерності, то змусили б заговорити про неї цілий світ!»
 Тетяна Яблонська зуміла поєднати соціалістичний реалізм з народними традиціями і актуальними течіями світового і українського мистецтва.
Алла Горська належала до покоління післявоєнних романтиків, відчайдушно вірили в чесність, дружбу і світле майбутнє. Саме їй судилося відроджувати українську мову і мистецтво, стати дисиденткою і віддати життя за свої переконання.
СПИКЕР
Анна Бежнар - кандидат філософських наук, доцент кафедри української філософії та культури Київського національного університету імені Тараса Шевченка.