Виставка австрійських фотографок "Жінки про Жінок. Ґерті Дойч та Інґе Морат" 16.09.2021 Dymchuk Gallery у Києві

 

На виставці дві фотографки вступають у візуальний діалог: їхні життєві лінії ненадовго перетнулись у 1950-х роках. Обом жінкам вдалося заявити про себе у професії, де досі переважали чоловіки. Вони працювали на найважливіші іміджеві ЗМІ свого часу: Ґерті Дойч - на англійський журнал Picture Post, а Інґе Морат – на французьку агенцію Magnum. Обидві були віддані гуманістичній та просвітницькій традиції документальної фотографії. Основну увагу у роботі обидві присвятили образу людини у її культурному середовищі.

 

 

 

 

 

З великої кількості робіт обох фотографок, які знаходяться в архіві австрійської галереї FOTOHOF, куратори відібрали для виставки лише портрети жінок. Їх поєднали попарно – по одній світлині від кожної – і тепер фотографки ніби вступають в уявний діалог про образ жінки. Обидві мисткині обрали шлях відкритого та глибоко чутливого зображення жінки, що стає ще чіткішим у цих порівняннях.

 

 

 

 

 

Відкриття виставки відбудеться 16 вересня о 19:00 за участі австрійського куратора Курта Кайндля та дочки Ґерті Дойч - британської письменниці та перекладачки Аманди Гопкінсон.

 

 

Зальцбург, 2021 © Курт Кайндль

 

 

 

 

 

Біографія 

 

 

 

 

 

Ґерті Дойч (* 1908 р. у Відні, † 1979 р. у Лемінґтон Спа, Великобританія) - фотографка, жила та працювала в Австрії та Англії. 

 

 

У період з 1937 до початку 1960-х років вона підготувала численні фоторепортажі для журналів Picture PostNovaHolidayQueenHarper's BazaarThe Tatler  та швейцарських журналів Atlantis und L'Oeil. Всю її мистецьку спадщину можна знайти в архіві FOTOHOF.

 

 

 

 

 

Інґе Морат (*1923 р. у Ґраці, † 2002 р. у Нью-Йорку) австро-американська фотографка.

 

 

З 1953 року працювала у Magnum. Вона подорожувала до Ірану, Іраку, Сирії та Йорданії (1956), вздовж Дунаю (1957 та 1958), до Мексики, Тунісу, Австрії, Чехословаччини, Італії, Німеччини та США. 

 

 

Значну частину її мистецької спадщини можна знайти в архіві FOTOHOF, він же опублікував її численні альбоми.