«ПОДОРОЖ ДАНТЕ» ФОТОПРОЄКТ АРТЕМА ЛЯХОВИЧА ( Україна )

“Божественна комедія” Данте Аліг’єрі (1265-1321) – один з найвидатніших текстів всіх часів, справжня енциклопедія середньовічного світогляду, де уявою автора побудована модель потойбічного світу – Пекла, Чистилища та Раю.
“Подорож Данте”– фотофантазія Артема Ляховича про кохання Франчески та Паоло, оспіване в “Божественній комедії”. Цей сюжет, доповнений історичними реаліями, надихав видатних композиторів, зокрема Ференца Ліста (“Соната по прочитанню Данте”, “Данте-симфонія”), Петра Чайковського (увертюра “Франческа да Ріміні”), Сергія Рахманінова (опера “Франческа да Ріміні”).
Франческа да Ріміні та Паоло Малатеста – реальні історичні особи. Паоло сватав Франческу для свого брата Ланчотто, проте Франческа прийняла його за самого Ланчотто та закохалася в Паоло. Ланчотто, ревнуючи дружину до брата, лишив їх наодинці. Закохані читали роман про кохання Ланцелота та Гиневри; читання перейшло в освідчення в коханні... проте до них увірвався Ланчотто й заколов дружину та брата. Вони потрапили до другого кола пекла, де поневіряються душі людей, котрі не змогли приборкати свою пристрасть. Там їх і зустріли Данте з тінню Віргілія, яким Франческа повідала цю сумну історію...
У ролях:
Данте – Еміль Котюжанський
Віргілій – Дмитро Бачинський
Франческа – Софія Павлова
Паоло – Єгор Коваленко
Ланчотто – Максим Артеменко
Янгол – Серафім Хоменко
Чорт – Олександр Матяш
Про автора
Артем Ляхович (1982) – київський піаніст, фотохудожник, письменник. Професор КМАМ ім. Глієра, кандидат мистецтвознавства, член Національної спілки фотохудожників України. Автор численних фотопроєктів на казково-фантастичні теми за участю дітей та підлітків, зокрема резонансного проєкту “Лісова пісня” (до 150-ї річниці народження Лесі Українки). Мав більше 10 персональних виставок у Києві та містах України.
Експозицію організовано за сприяння Національної спілки фотохудожників України та Національної спілки кінематографістів України щодо виставкового простору та серії виставок кінематографістів та фотохудожників у Центральному Будинку Кіно.
Куратор експозиції – Валерій Лещинський
Creative/Art Director у Kyivphotos-Hall 2012
Інформаційні партнери проекту:
Арт-об'єднання "Kyivphotos-Hall 2012"
Український Центр Фотомистецтва,
Київська Школа Фотографії,
Київська організація НСФХУ,
Креативна рекламна агенція «КращЄ»,
Журнал «Культурний тренд»
Медіа-підтримка – ФотоАфіша
Фотовиставка експонується до 24 грудня 2021 року в арт-локації
БУДИНКУ КІНО, САКСАГАНСЬКОГО 6, КИЇВ, УКРАЇНА
вхід вільний на умовах карантинних правил