Український театр: міжнародні фестивалі

Війна в країні поставила перед діячами культури та мистецтва надзавдання: розповідати про країну за кордоном якісно та голосно. Чому це надзавдання? Щоб нас включали в програми міжнародних подій, нам потрібно мати велику кількість вистав, які можуть говорити із європейським фестивальним глядачем актуальною та доступною йому мовою. Нам потрібні міцні зв’язки з продюсерами фестивалей та представниками професійної спільноти за кордоном. І першого й другого сектор не встиг достатньо напрацювати за останні роки, чи вдасться нам це зробити зараз в короткі терміни на фоні зменшення й так малого фінансування? Наразі не даємо відповідь на це питання. Проте спостерігаємо за важливими театральними фестивалями та за останні місяці встигли відвідати наступні:
◽️ O.Festival - Роттердамський оперний фестиваль, Нідерланди (заснований в 2005 році) https://o-festival.nl/en/
◽️ Wiener Festwochen - мультидисциплінарний мистецький фестиваль, Австрія https://www.festwochen.at/ (заснований в 1950 році)
◽️ Авіньйонський театральний фестиваль, Франція https://festival-avignon.com/ (заснований в 1947 році)
Екс-ен-Прованс Фестиваль опери та класичної музики, Франція https://festival-aix.com/en (заснований в 1948 році)
◽️ Impulstanz, фестиваль танцю та перформативних мистецтв, Австрія (заснований у 1994 році) https://www.impulstanz.com/
◽️ Musiktheatertage Wien, фестиваль експериментального музичного театру, Відень https://mttw.at/ (Заснований в 2012 році)
◽️ Tanzmesse, Найбільша професійна зустріч для сучасного танцю. https://www.tanzmesse.com/en/ (Заснований в 1994 році).
Чим фестивальний театр відрізняється від репертуарного, і чому саме він є важливим для розвитку європейського театру після другої світової війни? Як працює Авіньйонський фестиваль та чому важливо хоча б раз побачити як це відбувається? За якими компаніями та іменами варто слідкувати? Чи можуть з’явитись українські вистави в програмах таких фестивалей та що для цього потрібно робити зараз?
Про це поговоримо разом з:
◾️ Ірина Чужинова. Театрознавиця, PhD
◾️ Віктор Рубан. Танцівник, режисер, хореограф, дослідник, продюсер, дієвець культури та незалежний культурний дипломат, засновник і директор Ruban Production ITP, а також ініціатор Фонду екстреної допомоги митцям перформативного мистецтва в Україні.
◾️ Роман Григорів, Ілля Разумейко. Співзасновники лабораторії сучасної опери Opera Aperta, композитори та режисери
◾️ Ольга Дятел. Співзасновниця агенції proto produkciia
Реєстрація за посиланням https://inshaosvita.typeform.com/to/CJX3HGkw