У Національному заповіднику "Софія Київська" відбудеться виставка авторської ляльки «Князівни та княгині»

Виставковий проєкт присвячений дружинам та донькам князів Русі-України Х – ХІІІ століття, жінкам княжих родів Гольшанських, Острозьських (ХVІ століття) тощо. Спираючись на дослідження з історії вбрання, майстрині використали традиційну техніку вузлової текстильної ляльки та вдягнули її в стилізовані шати візантійських царівен, княгинь Русі-України, скандинавських та німецьких принцес та королев.
Вузлові ляльки в Україні більш відомі як ляльки-мотанки, які в свою чергу стали символом української ідентичності, як, скажімо, опішнянська кераміка чи петриківські мальовки. Назва «мотанка» походить від слова «мотати», тобто виготовляти з тканини ляльку, не використовуючи голку та ножиці. Майстрині намотують тканину, а для кріплення використовують стрічки та нитки, якими просто обгортують деталі та фіксують їх вузликами.
Кожна лялька — унікальний витвір. На виставці буде представлено близько 70 ляльок, які спеціально виготовили понад 30 майстринь, більшість із яких є учасницями Національної спілки народних майстрів України.
Оглядаючи експозицію, ви впізнаєте образи вольової княгині Ольги, дружини київського князя Володимира Анни Багрянородної, доньок Ярослава Мудрого — королеви Франції Анни; королеви Угорщини Анастасії та Єлизавети — дружини норвезького короля, онуки Ярослава Мудрого Блаженної Едігни, доньки литовського князя Юрія Гольшанського Юліанії Гольшанської тощо. Також мисткині втілили у ляльці образ Богородці Оранти — захисниці нашої держави, зображеної в головному вівтарі Софійського собору.
Експозиція буде доповнена історичними довідками та ілюстраціями з серії «Київські князівни на престолах Європи» відомого художника Василя Василенка.
Запрошуємо!