Проєкт "Книжкові сили України" проводить онлайн-зустріч на тему "Нонконформістське прочитання творчості Олеся Ульяненка"

Олесь Ульяненко (1962–2010) – «письменник складний, суперечливий, яскравий й належним чином так і не прочитаний» (С. Жадан) – виявився «міцним горішком» для вітчизняної критики. Нагороджений Малою Шевченківською премією за роман «Сталінка», підданий анафемі Московським патріархатом за роман «Знак Саваофа» і звинувачений у порнографії за роман «Жінка його мрії» .
Відтак Фелікс Штейнбук у своєму дослідженні намагається подолати цю вже тепер «посмертну непрочитаність» видатного українського митця.
Фелікс Штейнбук – український літературознавець, доктор філологічних наук; народився на Волині, у древньому Володимирі; працював в університетах Ялти і Києва, а віднедавна займає посаду професора кафедри русистики та східноєвропейських студій Університету Коменського у Братиславі.
Він є автором понад ста п’ятдесяти наукових та науково-методичних праць і, зокрема, збірки критичних есеїв-мініатюр «Інкубація “Яєць динозавра”», присвяченої розгляду малої прози Олеся Ульяненка і нагородженої 2019 р. премією у галузі критики імені О. І. Білецького та 2020 р. премією Полтавської обласної ради імені Панаса Мирного. Також за 1 частину монографії «Під “Знаком Саваофа”, або “Там, де…” Ульяненко» на початку 2021 р. його було відзначено літературно-мистецькою премією імені Пантелеймона Куліша.
Початок о 13 годині.