Сквот Божественних Пісень: марафон подій на честь 300-річчя з Дня Народження Григорія Сковороди

Ключовий замисел заходу полягає в тому, щоб привернути увагу культурної спільноти до постаті українського філософа, який за своє життя створив мандрівний-університет-в-собі та став легендою при житті, а також підтримати відбудову знищеного музею в Сковородинівці. По всій Україні готуються до святкування Дня Народження Савича – МКІП запустило національну кампанію “Світ Сковороди” та презентувало айдентику до 300-річчя, Укрпошта випустила унікальну марку з метою зібрати 7.5 мільйонів гривень на відновлення музею, по всій країні інституції та заклади готуються до святкування.
“Цей день народження має стати особливим саме тому, що весь цей рік проходить під гаслом збереження та плекання української культури, віднайдення, переосмислення нашого спільного спадку. І Григорій Савич Сковорода був ключовою фігурою в українській культурі свого часу. Тож наша задача, всієї країни, всієї культурної спільноти, звертатись до нього, усвідомлювати та аналізувати його спадок, вивчати його філософію та ставати кращими версіями самих себе,” – говорить кураторка культурних подій в Squat 17b Дар’я Криж
26 числа в рамках святкування 300-річчя Дня Народження Сквороди проект Open Opera Ukraine відкриває в Squat 17b серію виступів камерного бароко – Scovoroda Conversazione. Організатори запланували шість зустрічей, присвячених музичному всесвіту епохи Сковороди. Клавесин, хроматична сопілка, тафель-клавір, спінет, скрипки, а також спів українських кантів. Оскільки формат conversazione — це поєднання музики та розмови, кожному з виступів передуватиме бесіда із експертами. Серед гостей проєкту: філософ Тарас Лютий, літературний критик Євген Стасіневич, мистецтвознавиця Ольга Балашова, перекладачка й літературознавиця Галина Глодзь. 26 числа в Squat 17b виступатиме виконавиця Наталія Фоменко (спінет, клавікорд, клавесин) з програмою “Твори стилю фантастікус”. Фінансування здійснюється зі Стабілізаційного фонду — ініціативи для підтримки культурних та освітніх організацій, що постраждали від війни проти України.
Окрім цього, 26 числа в Squat 17b відкриється pop-up виставка, присвячена образу Сковороди в сучасному мистецтві. Серед робіт можна буде побачити роботи українських ілюстраторів/ок та художників/ць Сергія Майдукова, Олександра Грєхова, Molly Route, Sisters Feldman, Данила Мовчана, Agrafka Studio, Марічки Рубан та інших авторів, які працювали з образом Сковороди. Виставка під назвою “Портрет Невловимого” триватиме до 5 грудня 2022 року. В день відкриття виставки гості зможуть ознайомитись з книжками українських видавництв про життя і діяння Григорія Савича Сковороди та подивитись на деякі унікальні експонати, які раніше ніде не представлялись.
Також, в рамках святкування 26 числа гості зможуть послухати коротку лекцію-міркування про Григорія Савича від журналіста, телеведучого, головного редактора Platfor.ma Юрія Марченка. Разом із командою сквоту Юрій презентує формат Think and Drink, адже виступ Юрія стане додатковим бонусом до презентації авторського коктейлю “Сад Сковороди” на французькому кальвадосі Slaur Sardet Maitre Pierre. Одним із символів, до яких звертався Скворода в своєму філософському всесвіті, був образ яблука, круглої форми, точки відліку побудови християнського світу, образу кола.
“... протилежності (боротьба світла і темряви, добра і зла) породжують третій принцип — сполучення. А рух по колу — це принцип буття світу. Для Сковороди, світ стоїть під знаком цієї боротьби. Але безпосередньо висловити цей закон неможливо. Тому філософ і послуговується символами, порівняннями та образами. Протилежності сполучається в третьому елементі. Така єдність завжди є поворотом, повертанням до себе, до Бога, додому. Все повертається до себе без початку й кінця. Крім того, рух по колу символізує двійку і трійку: протилежності та сполучення. Символом того руху є коло, колесо, вічність, ланцюг, куля, миска, корона, хліб, монета, яблуко, сонце, жорна та всі інші круглі предмети.” – розмірковує філософ та письменник Тарас Лютий.
Кошти від авторського коктейлю “Сад Сковороди” будуть спрямовані на відбудову знищеного росіянами музею Сковороди.