Відбулася онлайн-лекція "Агатангел Кримський: репресований та реабілітований"

Шанс на реабілітацію зʼявився тільки після смерті Сталіна – у 1956 році, стараннями колег А. Кримського з нього посмертно були зняті усі сфальсифіковані звинувачення. Однак доля його аж до розпаду Совєтського союзу залишалася невідомою – офіційною була версія про евакуацію А. Кримського в Казахстан, куди начебто його було перевезено у перші дні Радянсько-німецької війни, що розпочалася 22 червня 1941 року.
Лише у 90-х роках, після того як були відкриті архіви радянських спецслужб, українська громадськість довідалася про справжню долю видатного вченого.
Про переслідування українських науковців у страшні 30-ті роки, сталінський терор і події, що передували арешту А. Кримського, а також його реабілітацію, під час онлайн події розповість кандидат філологічних наук, старший науковий працівник Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Соломія Вівчар. Лекція, яку прочитає доповідачка, побудована на матеріалах кримінальної справи Академіка А. Кримського, яка зараз зберігається у Центральному державному архіві громадських обʼєднань України.
Cпікерка онлайн-події: Соломія Вівчар, к.ф.н., старший науковий працівник Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.
Онлайн-подія відбуватиметься на платформі Google meet 22 травня о 17:00. Тривалість - 1 година
Партнери заходу: газета "Все про бухгалтерський облік", літературно-художній журнал "Дніпро", журнал "Золота пектораль", Інститут сходознавства, Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка, Міжнародний фонд Івана Франка
Куратор проєкту - журналіст, письменник, буктюбер, літкритик Ярослав Карпець